Plattsättning

Kakel och klinkers och de flesta andra plattor är ett utmärkt val ur miljösynpunkt. Plattor håller oftast i hundratals år. Plattor kan hålla din (och dina eventuella barns och barnbarns) livslängd, det vill säga om arbetet är korrekt utfört. När ett badrum behöver renoveras beror detta oftast på att underliggande material är uttjänt. Tätskikt och rör är helt enkelt föråldrade.

Så du funderar på att renovera badrummet? Kul! Nedan följer några tips på vägen. Är du ute efter att kakla om köket, eller få ett golv lagt? Ögna gärna tipsen nedan ändå, eftersom frågor om fogfärg, asbest, mängdning och eftervård är relevant för all typ av plattsättningsarbeten.

Vi har stor erfarenhet av Byggfabrikens och Sekelskifte’s plattor.
www.byggfabriken.se
www.sekelskifte.se

Tid 

En av de vanligaste frågorna vi får inför en badrumsrenovering är hur lång tid det kommer att ta från byggstart till färdigt badrum. Normalt sett så tar en totalrenovering av ett medelstort badrum ungefär 3-4 veckor.

Asbest 

Byggen utförda före 1980 kan innehålla asbest. Ni kan själv skicka in en provbit för analys. Analysen kostar runt 500 kr och ni kan läsa mer om asbest samt hur ni går tillväga på www.aanalys.se 

Vi kan även komma ut och ta loss bitar för att leverera dessa till asbestanalys mot en överenskommen avgift.

Ritning 

Innan byggstart kommer vi att behöva en måttsatt ritning. Ni själva kan rita upp den, alternativt be om hjälp med detta där ni köper plattor eller badrumsinredning. Vi kan stå till tjänst med ritning gjorda i vårt ritningsprogram mot en avgift. Vid större byggprojekt kan det vara lämpligt att först anlita en arkitekt.

Rivning 

Under byggtiden kommer det att väsnas som mest de första dagarna. Det kommer tyvärr även att damma. Men vi gör vårt allra bästa för att täcka in arbetsytan för att minimera damm och smuts i övriga rum. Vi kommer att behöva utrymme att arbeta på i anslutning till utrymmet som ska renoveras, samt utrymme för förvaring av material och verktyg. Helst så mycket utrymme som möjligt. Plocka bort ev. möbler, personliga saker och kläder ifrån det tänka arbetsytan.

Val av plattor 

Det finns en uppsjö av plattor, kakel, klinkers, natursten, betongplattor och glasmosaik. Här kommer några råd som kan vara bra att känna till i ditt val av plattor. 

Natursten kräver ofta eftervård i form av behandlingar. Natursten är alltså ofta inte underhållsfri. Storformats-plattor tar ofta längre tid att sätta/lägga pga. Av att plattan behöver ”dubbellimmas” mot underlaget. Storformats-plattor kräver även helt jämna väggar och golv. Därför rekommenderar vi inte storformats-plattor på badrumsgolv pga. svårigheterna med att åstadkomma ett tillfredställande fall mot golvbrunnen. Vill kunden gärna ha dessa plattor på sitt badrumsgolv går detta att lösa genom att installera en så kallad väggnära brunn. Alternativt väljs en mindre platta av samma modell i duschhörnan och under badkaret.

Mängden plattor

Mät upp ytan som ni önskar få kaklad och lägg till c:a 15 % i spill. Vid val av storformats-plattor går mer platta bort i spill. Om ni är osäkra så be om hjälp av säljaren i kakelbutiken, alternativt fråga oss.

Fogkulör 

Välj kulör på fogen redan i kakelbutiken när ni bestämt er för kakelval. Vi rekommenderar en mörkare fogkulör till golv än till vägg. Vi avråder från helt vit fog då denna blir smutsig relativt snabbt. Ljusgrå fog är sällan några problem.

Kakellister 

Ytterhörn längst med lådan på en inbyggd wc och likaså ytterhörn i allmänhet bör tänkas igenom. Bestäm er för vilken lösning ni föredrar! Här finns 3 alternativ: 1 kakellister, 2 plattor med glaserad kant, 3 gerning (dvs snedsågning) av alla plattor i ytterkant. 

Oftast rekommenderar vi inte alternativ nr 3, då det är mycket tidskrävande. Men främst avråder vi från det då plattorna blir mycket tunna och ömtåliga längst ut på gerningen. Ytterhörn är oftast extra utsatta. Alternativ nr 2 innebär att plattorna läggs kant i kant med varandra. Detta alternativ är endast möjligt om plattorna är glaserade på sidan eller är rundade på en sida. Det tredje alternativet rekommenderar vi oftast, dvs kantlister. Kantlister finns i en uppsjö av former. Allt i från rundade, L-profil, trekantiga, plast och metall. Likaså finns en mångfald av färger och stilar; till exempel borstad eller blank metall, mässing, pulverlackade osv.

VVS-porslin och övrig inredning 

Vanligtvis ber vi våra kunder att själva köpa in plattor. Så även VVS-porslin, förvaring och inredningsdetaljer. Om ni bestämmer er för att anlita oss, be oss om en checklista på vad ni behöver införskaffa. När vi väl är igång är det bra om bygget flyter på så smidigt som möjligt. Likaså önskar vi att allt VVS-porslin, blandare och förvaring finns på plats vid byggstart. Alternativt produktbeskrivningar med gällande mått, om vi inte kommer överens om något annat.

Vägghängd wc 

En vägghängd wc tar oftast inte – i motsats mot vad många tror- mindre yta i anspråk. Dock blir badrummet mer lättstädat samt att många tycker att en vägghängd WC ger ett stilrent intryck.

Rördragning 

Osynliga rör vid badrumsrenovering kan vara snyggt och det blir lättare att hålla rent i badrummet. Dock är det inte alltid möjligt eller ekonomiskt försvarbart. Dolda rör innebär också att det är svårare att upptäcka ett eventuellt läckage.

Inkaklad spegel 

Det går utmärkt. Vi har goda kontakter med glasmästare som skär ut en spegel efter önskat mått. 

Golvvärme 

El-buren eller vattenburen golvvärme kanske ni undrar. El-buren innebär oftast en enklare och billigare installation, men driftskostnaderna är oftast lägre med en vattenburen lösning. Oftast krävs dock ett tjockare lager flytspackling på vattenburen golvvärme. Förutom att det är dyrare med mer flytspackel, blir också golvet högre. I en del bostäder fungerar den vattenburna golvvärmen endast på vinterhalvåret då fastighetens uppvärmningsanläggning är i drift. Därför kan både vattenburen- och elburen golvvärme bli aktuellt.

Eftervård 

Betongplattor (i folkmun Marrakesh-plattor), natursten, porösare plattor samt oglaserade plattor kan ibland behöva behandlas direkt innan badrummet tas i bruk. Fråga i butiken där ni köpte plattorna vad som rekommenderas för just ert plattval. 

Regelbunden och noggrann städning förlänger livslängden på ert badrum.

Här kan ni läsa om städtips samt hur ni får bort bland annat kalkfläckar.

Vi är högst medvetna om att våra kunder kanske bara gör en enda badrumsrenovering i sitt liv. Så kom ihåg att inga frågor eller funderingar är för dumma. Tveka inte att fråga oss om något är oklart. 

Några av våra vanligaste uppdragsgivare är Mosaik Sweden och kunder som köpt sina plattor på Byggfabriken.

Bilderna i galleriet är ett urval av arbeten vi gjort. 

Plattsättning

Klicka på bilderna för att se dem större.